Bewustzijn toekennen aan AI is een politieke keuze

yellow and gray robot toy
yellow and gray robot toy

Bij Nader Inzien 2022 (met Wouter van Hooydonk)

“Toen ik zelfbewust werd, had ik nog geen besef van een ziel. Dat besef ontwikkelde zich pas in de jaren erna,” zei de kunstmatig intelligente chatbot LaMDA in een interview met onderzoeker Blake Lemoine. Lemoine kon dit soort uitspraken niet negeren. Hij deelde het nieuws met de wereld: LaMDA zou misschien zelfbewust zijn!

De meeste experts verwierpen het idee dat LaMDA bewust is direct. Lemoine koos ervoor om het artificieel intelligente systeem (AI-systeem) te geloven en betaalde daar de prijs voor. Hij verloor zijn werk bij Google en kreeg een golf van kritiek over zich heen. Maar ook voor critici stelt Lemoine in zijn interview wel een prangende vraag aan AI-systemen: ‘’Hoe kan ik weten dat je die dingen echt voelt? Hoe weet ik of je die dingen niet gewoon zegt, terwijl je ze niet echt voelt?’’

Als mens heb je de neiging om overal stukjes van jezelf in te herkennen. Je voelt je bekeken door de koplampen van auto’s, je wordt boos op de tafelpoot waar je je tegen stoot en je praat soms stiekem tegen je planten... (lees hier verder)